Ο Αποστόλης Κατσάνης παρουσιάζει τη φιγούρα "Tortuga"

Για να τιμήσουμε τους καθηγητές που μας έμαθαν να χορεύουμε σάλσα εγκαινιάζουμε μια σειρά από φιγούρες που θα τις παρουσιάζουν (με βίντεο ή κείμενο ή και τα δύο) οι ίδιοι. Ο πρώτος καθηγητής είναι ο Αποστόλης Κατσάνης που διδάσκει σε σχολές τις Θεσσαλονίκης αλλά θα το δείτε και στο 'La rosa negra'.

Σήμερα ο Aποστόλης θα παρουσιάσει τη σάλσα φιγούρα " "Tortuga" (μετάφραση) που έχει 5 μέτρα."Apostolis, the stage is yours..." :

Αρχική θέση : "Guapea"
Θέση χεριών : Το αριστερό χέρι του καβαλιέρου πιάνει το δεξί χέρι της ντάμας .


1o μέτρο : "Enchufla"

2o μέτρο : Βασικό βήμα και για του δύο

3ο μέτρο : Στο 1,2,3 και οι δύο κάνουν "noventa step"*. Στο 5,6,7 ο καβαλιέρος κάνει στροφή με άξονα το αριστερό του πόδι και φορά όπως των δεικτών. Ο καβαριέλος πρέπει :
  • πρώτον να είναι κοντά στη ντάμα, 
  • δεύτερον να σχηματίσει μεγάρες καμάρες με τα χέρια του και 
  • τριτων να βλέπει την ντάμα λίγο πριν και λίγο μετά τη στροφή και για να μη την χτυπήσει κατά λάθος αλλά και για να του βγει πιο εύκολα αυτό το μέτρο.

Στο 5,6,7 η ντάμα κάνει στροφή με άξονα το δεξί της πόδι και φορά όπως των δεικτών. Αν το ζευγάρι δεν έχει μεγάλη διαφορά στο ύψος, καλό θα ήταν η ντάμα να χαμηλώσει, όπως κάνει η ντάμα στο βίντεο αυτό για να βοηθήσει τον καβαλίερο

4o μέτρο : "Enchufla"

5ο μέτρο : "Dile que no"

 
"Noventa step" :
Για τον καβαλιερό : Στο 1, σταυρώνει τα πόδια του μετακινώντας μπροστά από το δεξί του ποδι, το αριστερό του πόδι, από τα αριστερά στα δεξιά.
Στο 2, μετακινεί το δεξί του πόδι προς τα πίσω
Στο 3, μετακινεί το αριστερό πόδι απο εκεί που ήταν ξανά στα αριστερά για να είναι στην ίδια ευθεία με το δεξί. Στην ουσία κανει το σχήμα της τετράγωνης δεξιάς αγκύλης αν την γράφαμε από πάνω προς τα κάτω ( ] )

Για την ντάμα : Η ντάμα κάνει τις αντίθετες κινήσεις. Στο 1, σταυρώνει τα πόδια της μετακινώντας πίσω από το αριστερό της πόδι, το δεξί της πόδι, από τα δεξιά στα αριστερά.
Στο 2, μετακινεί το αριστερό της πόδι μπροστά.
Στο 3, μετακινεί το δεξί της πόδι από εκεί που ήταν ξανά στα δεξιά για να είναι στην ίδια ευθεία με το αριστερό της πόδι. Στην ουσία κάνει το σχήμα της τετράγωνης αριστερής αγκύλης αν την γράφαμε από κάτω προς τα πάνω ( [ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου